Τρίγλωσσο Ενημερωτικό Έντυπο με Τίτλο «Το Λεσβιακό Ελαιόλαδο»

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ (Π.Ε.Α. Β.ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ), ΑΦΜ: 094275806 – ΔΟΥ: ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ, Καραντώνη 6, ΤΚ81100, Τηλ 22510 27333-29570

Μυτιλήνη, 13-2-2020

αρ.πρωτ.: 56
ΠΡΟΣ: ΜΜΕ Λέσβου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Περιφερειακή Εταιρεία Ανάπτυξης Β.Αιγαίου ΑΕ και η οργάνωση ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ – Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Γεωργία www.aegilops.gr, στα πλαίσια των δράσεων προώθησης της ιδιαίτερης αξίας των τοπικών ποικιλιών ελαιοκάρπου και της προστιθέμενη αξίας που δίνει στα τελικά γεωργικά προϊόντα, θέλησαν ακριβώς να αναδείξουν αυτή την ιδιαιτερότητα μέσα από απλές συνταγές.

Γι’ αυτό εξέδωσαν ένα τρίγλωσσο ενημερωτικό έντυπο με τίτλο «Το Λεσβιακό Ελαιόλαδο» προβάλλοντας συνοπτικά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου της Λέσβου και τη διατροφική του αξία για την υγεία, προτείνοντας πέντε συνταγές με σκοπό να αποτελέσει ένα προωθητικό εργαλείο.

Το λεσβιακό ελαιόλαδο:
• είναι λεπτόρευστο, λόγω του σχετικά αυξημένου βαθμού ακορεστότητας των λιπαρών του οξέων, και
• έχει ελαφρύ χρυσοκίτρινο χρώμα που οφείλεται στη μικρή περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη και στα υψηλά επίπεδα καροτενοειδών. Το γεγονός αυτό του προσδίδει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων σκουροπράσινων ελαιολάδων στην αντοχή στην οξείδωση

Οι παραπάνω ιδιότητες είναι αποτέλεσμα της καλλιέργειας των τοπικών ποικιλιών Olea europaea var. pyriformis, κοινώς Βαλανολιά ή Κολοβή ή Μυτιληνιά και Olea europaea var Media subrotunda, κοινώς Αδραμυτινή ή Αϊβαλιώτικη ή Φραγκολιά.

Λόγω του φρουτώδους αρώματός του και της λεπτόρρευστης υφής του μπορεί να αντικαταστήσει κορεσμένα λιπαρά όπως βούτυρο και ραφιναρισμένα φυτικά έλαια με επιτυχία, ιδιαίτερα σε γλυκά και λοιπά αρτοσκευάσματα.

Η προώθηση του λεσβιακού ελαιολάδου μπορεί να γίνει τονίζοντας αυτή ακριβώς αυτήν την ιδιαιτερότητα του έναντι των άλλων ελαιολάδων τόσο ελληνικών όσο και ξένων. Μπορεί κάποτε να θεωρούνταν μειονέκτημα να είναι ψιλό και κίτρινο αλλά πλέον πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι αποτελεί πλεονέκτημα. Σύμμαχοι στην ανάδειξη και προώθησή του μπορούν να γίνουν οι σεφ μέσα από δημιουργικές συνταγές.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΠΕΑ Β.Αιγαίου ΑΕ
Προκόπης Σινάνης